H-2481 Velence Panoráma út 36. | Telefon:+36 30 6009177 | E-mail cím: tjmarianna@gmail.com szentbenedictus.borrend@gmail.com

Hírek - Események - Média megjelenések

A Szent Benedictus Borlovagrend 30 évét ünnepelték

megosztva itt: Hírek - Események

A Velence-tavi Szent Benedictus Borlovagrend 30 éves lett! Ezt a jubileumot ünnepelte a borlovagrend csapata és a meghívott vendégek sokasága szombaton Kápolnásnyéken és Velencén. Az ünnepen a házigazdák mellett szerte az országból 30 társ borlovagrend vett részt.

Kápolnásnyéken délelőtt a Vörösmarty Emlékháznál, a Liszt Művészház nagyterme hamar megtelt. A beszélgetés zsivaját az ünnep kezdése némította. Turcsányi Sándorné elnök-nagymester köszöntő szavai közepette megemlékezett a mögöttük hagyott 30 évről, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő számba vette, hogy mi történt pont 30 éve a borlovagrend megalakulásának esztendejében. A történelmi visszapillantó után Koczor Kálmán MBOSZ elnök-nagymester is üdvözölte a velenceieket jubileumuk okán. Ezután Kupi László kancellár sorban bemutatta a borrendeket, akik ajándékokat adtak át a Turcsányi Sándornénak.

Két előadást is meghallgathattak a jelenlévők, Dr. Mikóczy Nárcisz, a szőlő öntözéséről tudományosan, dr. Gödölle Zoltán borfogyasztás-egészség témaköréről szellemesen beszélt. A délelőtti programot Mészáros János Elek énekes, operaénekes a magyarság gondolati köre köré felépített szép műsora zárta. Mielőtt a csapat tovább utazott volna a Halász kastélyba, előtte megnézték a Vörösmarty-emlékházat, a Csajághy Laura színpadot és a múzeumkertet.

Délután a Bence-hegyen, a Vörösmarty pince mellett rendezték meg a 30 éves Borrendi ünnepséget és a Szent Orbán-napi hegyünnep programját. A borrendek a Szent Orbán térre vonultak fel zenei felvezetéssel, díszöltözetben és zászlókkal, útközben borral kínálva az érdeklődőket. A téren a Válinka táncegyüttes műsorával vette kezdetét az Orbán-napi ünnepség. A köszöntők után megáldották az Orbán szobrot, majd hagyományosan borral locsolták meg annak talapzatát a jó termés jegyében. Utána kitüntetéseket, elismeréseket adtak át az alapító tagoknak és a 30 esztendő alatt dolgozó nagymestereknek. A borlovagrend új tagjának és hírvivő tiszteletbeli tagjának felavatását a Vörösmarty pincében az esti beszélgetés vacsorával és borokkal követte, ahol mindenki örömére tiszteletét tette Miklósa Erika világhírű operaénekes is férjével együtt.

Jó hangulatban zárult a nap, és azzal búcsúztak egymástól a jelenlévők, hogy viszontlátásra jövőre, és persze 10, 20, 30 év múlva is!

Úgy legyen!

Köszönet Silye Sándornak az írásért és a fényképekért.