H-2481 Velence Panoráma út 36. | Telefon:+36 30 6009177 | E-mail cím: tjmarianna@gmail.com szentbenedictus.borrend@gmail.com

Hírek - Események - Média megjelenések

Borversenyt rendeztek Kápolnásnyéken

megosztva itt: Hírek - Események
Borversenyt rendeztek Kápolnásnyéken

Közös borversenyt rendezett a Velencei-tavi Körzeti Hegyközség, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend és a fehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend április 22-én a Helytörténeti Kiállítás pincéjében.

Kupi László házigazda köszöntötte a három társaság 2022-es nagy, közös borversenyén a bírálókat és a verseny lebonyolításában segítőket, s elmondta, hogy Kápolnásnyék és Vörösmarty kötődése a borokhoz mindig is jelentős volt, s ezt a hagyományt éltetni kell. Turcsányi Sándorné, a Szent Benedictus Borlovagrend, Dinnyés Ferenc a Noé-Hegyi Borlovagrend, Dobos Ferenc pedig a Velencei-tavi Körzeti Hegyközség nevében köszöntötték a megjelenteket, s jó bírálatot kívántak a személyenként kóstolandó harminc tételhez, amely még a szakembereknek is kihívás.

 

A hegyközségi és a borlovagrendek területéről 37 termelő 90 mintával nevezett be a versenyre. Az 55 fehér, 13 rozé és 22 vörösbor közül kellett kiválasztani a három bizottságban kóstoló tizennyolc borbírálónak a sorrendet s az érmek sorát. Bizottságonként 30 bort kóstoltak Nyitrainé Sárdi Diána vezetésével, aki a MATE Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Kar docenseként irányította a borverseny szakmai munkáját.

A versenyen 27 aranyérem, 38 ezüstérem, 18 bronzérem született, s 7 bor oklevél minősítést kapott. Az eredményhirdetés, az oklevelek és plakettek átadása a május 28-án Velencén, a Bence-hegyen, az Orbán-napi hegyünnepen lesz.

FEOL

Kupi László

2022.04.25.