H-2481 Velence Panoráma út 36. | Telefon:+36 30 6009177 | E-mail cím: tjmarianna@gmail.com szentbenedictus.borrend@gmail.com

Hírek - Események - Média megjelenések

Szent Orbán nap 2023. május 27.

megosztva itt: Hírek - Események

A Szent Benedictus Borrend megalakulásának 30. évfordulós ünnepségéről.

30. évforduló 30 borrend

2023. május 27-én került megrendezésre a 30 éves évforduló Díszközgyűlése, amelyen 29 borrend és egy boregyesület vett részt. A Díszközgyűlés és a délelőtti programok helyszíneit a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola biztosította.

Liszt Művészház

A meghívott díszvendégek Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége (MBOSZ) részéről pedig Koczor Kálmán elnök-nagymester, Tutor Éva főtitkár, dr. Hartl Mónika, nemzetközi bizottsági elnök voltak.

Turcsányi Sándorné házigazda elnök–nagymester és Kupi László alelnök-kancellár köszöntötte a megjelenteket.

Turcsányi Sándorné megemlékezett az alapítókról és azokról, akiknek köszönhetően létrejött a Velencei Szent Benedictus Borrend. Jogfolytonossággal mára már a térség legrégebbi és legnagyobb tagságúvá vált a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend. A rend eljövendő időszakra vonatkozó fő célkitűzései: a hagyományok folytatása, a szakmai tevékenység jobbítása és a tagság fiatalítása.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úr köszöntő beszédében elmondta, hogy a megalakulás évében, 1993-ban milyen események zajlottak országunkban és a világban. Megköszönte a 13 alapítóknak és a rendet tovább éltetőknek a munkáját. Történelmi visszatekintésében a térség szőlőtermesztési, borkészítési múltját elevenítette fel. A borrendek mai feladatait, célkitűzéseit emelte ki. Megemlékezésének végén egy születésnapi énekkel köszöntötte a házigazdákat és a résztvevőket.

Koczor Kálmán, az MBOSZ elnök-nagymestere, a borász társadalom nevében köszönte meg a helyiek munkáját. Kiemelte, hogy a borrendek megalakulásakor kitűzött célok ma is érvényesek, de azt is elmondta, hogy a bortermő területek csökkennek, és a családi kistermelők száma is visszaesett. Ezen a területen fontos szerepe van a borrendeknek. Végezetül köszöntötte a 30 éves rendet, további jó munkát kívánva.

Kupi László bemutatta a megjelent 30 borrendet és azok képviselőit.

A vendég borrendek zászlós borokkal, ajándékokkal köszöntötték a házigazdákat.Színvonalas szakmai előadásában Dr.Mikóczi Nárcisz a szőlők csapadékellátásának múltját, jelenét és várható jövőjét vázolta. Ismertette a klímaváltozás hatásait a szőlők életciklusára, valamint az öntözés befolyását a terméshozam növelésére.

A következő programban Tégla Imre borlovag, a tárogató zenéről tartott előadást, amelyhez Matus Károly tárogatóművész szolgáltatott zenei betéteket.

Ezután Dr. Gödölle Zoltán kardiológus, a bor és egészség kapcsolatáról beszélt, amelyet prezentációjában igen hangulatosan, humorosan ismertetett a jelenlévőkkel.

Ezt Mészáros János Elek, Vörösmarty és Szenes Iván művészeti díjas operaénekes színvonalas műsora követte.

A délelőttöt ünnepi ebéd zárta le, a végén a születésnapi torta elfogyasztásával.

A vendégek látogatást tettek a Vörösmarty-emlékházban, majd a Halász-kastélyban, melynek történetét Kupi László ismertette.

Délután 16 órakor kezdődött a szokásos Velencei Bence-hegyi Borünnep, immár 30. alkalommal.

A borrendi ruhákba öltözött harminc borrend képviselőinek színgazdag felvonulása a Csongor utcáról indult. Útközben a helyszínre látogatókat a házigazdák a Fejér Vármegyei Borverseny boraival kínálták meg.

MBOSZ

A Vörösmarty-pincénél a Szent Orbán térre felvonulókhoz a Válinka néptánccsoport táncosai is becsatlakoztak.

A Szent Orbán szobornál a református egyház részéről Burján Zsolt nagytiszteletű lelkész úr, a katolikus egyház részéről pedig Récsei Norbert plébános úr mondott áldást.

Ezt követően az egyházi képviselők, Velence Város polgármestere, a borrend nagymestere és kancellárja illatos borral locsolták meg Szent Orbán szobrát, mert ’megvédte’ a fagytól a szőlőket.

A Válinka tánccsoport színvonalas előadását követően a borrendek képviselői felvonultak a színpadra, ahol bemutatásra kerültek. Turcsányi Sándorné elnök-nagymester asszony és Gerhard Ákos, Velence város polgármestere köszöntötte a megjelenteket és a 30 éves Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrendet.

 

Az MBOSZ részéről Koczor Kálmán elnök-nagymester méltatta a borrendet, és annak zászlójára felkötötte a 30 évet jelképező szalagot, valamint az MBOSZ által alapított „Pro Vino Érdemérem” kitüntetetést adományozta Mészáros Lajosnak, aki a borrendi mozgalomban, a borrendek és a magyar borkultúra, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

 

Ezt követte a Velencei-tavi Szt. Benedictus Borlovagrend által alapított kitüntetések átadása. A borrend eddigi hat nagymesterét, tizenhárom alapító tagját, valamint kiemelkedő támogatóit Diszoklevéllel tüntették ki.

Mayláth Endre

Mati Károly

 

Turcsányi Sándorné Marianna

Erdő János

 

Döme János

 

Renner László

Richter Ferenc

Szabó István

Gerhard Ákos

Podhorszki István

Nadap Község Önkormányzata

Az avatási ünnepség során az előírt próbák sikeres elvégzése után Igari Andrást a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend borlovagjává, Silye Sándort pedig tiszteletbeli-hírvivő borlovagjává ütötte a nagymester.

Végül a 2023. évben első ízben megrendezett ’Fejér Vármegye Borversenye’ térségi eredményei kerültek ismertetésre. Az okleveleket Turcsányi Sándorné és Dinnyés Ferenc, a Székesfehérvári Noé-hegyi Szent István borlovagrend nagymestere adtak át.

A rendezvény vacsorával, borozgatással, nótázással zárult a Bence-hegyi Vörösmarty-pincében.

 

 

 

Köszönjük a részvételt Mindazoknak, akik megtisztelték rendezvényünket.

Kupi László

a Velencei-tavi Szt. Benedictus Borlovagrend alelnök-kancellárja

 

Köszönet a képekért Dinnyés Ferencnek, Stieber Józsefnek és az összes jelenlevő borlovagnak.

 

Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend | Vaspör | Facebook

https://www.facebook.com/photo/?fbid=650114147150635&set=pcb.650117010483682

https://www.facebook.com/photo/?fbid=650118597150190&set=a.650121287149921

A Szent Benedictus Borlovagrend 30 évét ünnepelték – Dekantáló (blog.hu)