H-2481 Velence Panoráma út 36. | Telefon:+36 30 6009177 | E-mail cím: tjmarianna@gmail.com szentbenedictus.borrend@gmail.com

Hírek - Események - Média megjelenések

Az Alföld és borai csodáinak nyomában.

megosztva itt: Hírek - Események
Az Alföld és borai csodáinak nyomában.

A Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend szakmai tevékenysége keretében április 26-27-én szakmai kiránduláson vett részt a Duna borrégióban, a Hajós–Bajai borvidéken és a Kunsági borvidéken.

Miután három helyszínen összeszedték a résztvevőket, Velencéről elstartolt a társulat. Előbb Kalocsán álltunk meg, és megbámultuk a teret, ahol az Érsekség Palotájának a múzeumát, a Főszékesegyházat, továbbá a helyi büszkeséget, a Paprika múzeumot látogattuk meg. 

Élmény és tanulságos volt látni az egyház múltját a múzemumban, értő, és gazdagon informatív vezetés mellett, de ugyanez volt igaz a Főszékesegyház esetében is.

A Paprika múzeum különlegességet jelentett.

Innen Hajósra vezetett az utunk, ahol megnéztük a jobb sorsra érdemes Pincefalut és egy rövid, 4 tételes kóstolóra meglátogattuk Kovács Róbert Borrendi Nagymester barátunkat, akit nemrég választottak meg a Borrendek Országos Szövetsége elnökévé.

Róbert mesélt a borászatáról, az alföldi borok lehetőségéről. A megkóstolt tételek rendben voltak, az újdonságnak mondható castellum tetszett talán legjobban.

 

 

 

 

 

 

 

Jakabszálláson és Borotán elfoglaltuk a szállásunkat, majd Borotán Koch Csabával, a korábbi Év Borászával találkoztunk.

 

Aki végigvezetett bennünket a birtokon, láthattuk pincéit, feldolgozó helyeit, megbámulhattuk példaértékű bio “műhelyét” és természetesen időnként kóstolhattunk is a tartályos, hordós tételei közül.

 

A bőséges és ízletes vacsorához késői szüretelésű, ám mégis száraz(!) Chardonnay került a poharakba, csoda volt ez na.

 

Ezután leereszkedtünk a kóstoló pince mélyére, ahol Csaba csak állt és mesélt a megkóstolt 10 fajta boráról, szeretettel, szakértelemmel. Nem voltak egyformák termékei, mert az egyik jobb volt, mint a másik. 

 

A borász tevékenységet is folytató borlovagok kérdeztek, választ kaptak, elégedetten térhetett nyugovóra a csapat a remek vacsora, a kóstolt kiváló tételek után.

Másnap a Koch birtokon elfogyasztott reggeli után a csapatot szállító busz ismét mohón falta a kilométereket. Kiskunhalason meglátogattuk a híres halasi csipke múzeumot, ahol élőben is megismerkedhetünk a csipkeverés rejtelmeivel, csipke csodáival.

 

Lenyűgözött a szépségük, az árak láttán pedig csak bólogattunk, és nem nyitogattuk a pénztárcáinkat…

 

 

Kiskőrösi programunk az Old Car veteránautó múzeum megtekintésével kezdődöttkicsit csodálkoztunk azon, hogy a veteterán autók között találtunk 1990-ben, és a kétezres évek elején “született” járműveket is.

 

 

Ezután a Szentpéteri Pincészet látott vendégül bennünket ebédre. Szentpéter Attila a tulajdonoés Szentpéteri Attila Jr. is 10 tételes kóstolóval és ebéddel várt bennünket.

 

Attila meglepetésre édesanyja kiváló töltött káposztával külön meglepetéssel is szolgált, ez vezette fel a bőséges ebédet.

 

A pezsgők és a borok katonás rendben követték egymást, a két Attila lelkesen és örömmel beszélt a környék, az Alföld lehetőségeiről, a terroirról és borairól. A fehér, rozé, siller és vörös borok ízlettek, a réteseket kísérő édes boruk pedig kiváló volt.

 

 

 

Fáradtan, élményekkel és borokkal, sok hasznos információval telten érkeztünk haza.

Silye Sándor tollából