H-2481 Velence Panoráma út 36. | Telefon:+36 30 6009177 | E-mail cím: tjmarianna@gmail.com szentbenedictus.borrend@gmail.com

Hírek - Események - Média megjelenések

Új Fejér megyei borrendet avattak, az Agárdi Borlovagrendet.

megosztva itt: Hírek - Események

agardi_borl_jpg9.jpg

Az Agárdi Borlovagrend immár hivatalosan is létezik. Csóbor Jenő borász és társai munkája teljessé lett, eddigi találkozóik, megbeszéléseik, terveik immár révbe értek. Négy éve, 2019-ben kezdték szervezni a borlovagrendjüket, és ettől kezdve 13 fővel hivatalosan is ténykedhetnek, szervezhetik, vigyázhatják a bor kultúráját Agárdon.

agardi_borl.jpg

Országos Borrendi Találkozót rendeztek a tóparti településen, a XV. Hal- Vad- Bor- és Pálinkafesztiválon, melynek második napján a sok színes program egyike a helyi Borrend bemutatása és a tagok avatása volt. Előtte kora délután találkoztak az Országos Borrendi Találkozóra érkezettek, úgymint az Akasztói Borbarát Borrend, a Velence-tavi Szent Benedictus Borlovagrend, a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend Mór, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend Székesfehérvár, az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, Cegléd és vidéke Unghváry László Borrend, Gróf Vécsey Károly Borlovagrend Solt, Kunsági Női Borlovagrend, Police Borrend Egyesület, Szent Donát Borrend Csókakő és a Vadász Borrend, ők tisztelték meg az agárdiak hivatalos „születésnapját.

agardi_borl_jpg2.jpg

Mati Károly az Agárdi Borrend kancellárja a Kaptárban köszöntötte a résztvevőket, majd Csóbor Kisari Linda mutatta be a borrend zászló borát a Csóbor pincészet Zöld Veltelinijét. Dr. Bisztray György Dénes, a Magyar Borrendek Országos szövetsége alelnöke köszöntőjében örömének adott hangot, hogy újabb borrenddel bővült a szövetség, és már Agárd is büszkélkedhet bort készítő, értő és kedvelő csapattal.

Színvonalas előadást hallhattak a jelenlévők Papp Zsuzsa tanárnőtől a polihisztor íróról, tudósról, zenészről, zeneszerzőről, Gárdonyi Gézáról.

agardi_borl_jpg3.jpg

Ezt követően előkerültek a borlovagok köpenyei (szerencsére nem eső után – mivel az égiek kegyeikbe fogadták a hal, vad, bor, pálinka fesztivált), és a rendezvény melletti parkolóban fel is öltötték díszeiket. Az avatás előtt még a Sepsikőröspataki rezesbanda Erdélyből játszott a színpadon, de miután befejezték, zeneszóval vezették fel az ország borlovagrendjeinek jelenlévő képviselőit. A színpadon Mati Károly bemutatta a zászlóvivőket, és az agárdiak új borlovagrendjét. Az eskü szövegét a tagok lelkesen mondták utána, majd Csóbor Jenő nagymester miniatűr evezőlapáttal lovaggá ütötte őket.

agardi_borl_jpg9a.jpg

Végül levonultak a színpadról a legények, leányok, folyatódott a program, a lovagok pedig poharazgatások közepette (Csó)borral fogadták maguk közé új társaikat.

E napon győzött az igazság, mert mint tudjuk – borban az igazság!

agardi_borl_jpg1_1.jpg

agardi_borl_jpg3a.jpg

agardi_borl_jpg4.jpg

agardi_borl_jpg5.jpg

agardi_borl_jpg6.jpg

Új Fejér megyei borrendet avattak, az Agárdi Borlovagrendet – Dekantáló (blog.hu)

Silye Sándor cikke és fényképei. Köszönet érte.